ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα κοιτάσματα μαγγανίου της Δράμας

 

Το 1976 ο Μιχάλης Σκαλιστήρης, εκμεταλλευόμενος τα κοιτάσματα μαγγανίου στην περιοχή Νευροκοπίου Δράμας, σχεδίαζε να προχωρήσει στην ανέγερση εγκαταστάσεων παραγωγής ξηρών στοιχείων (μπαταριών) στο Όρβιο της Ξάνθης. Μάλιστα, για την πλήρη καθετοποίηση της κατεργασίας του μεταλλεύματος είχε παραγγείλει μηχανήματα από τον διεθνούς φήμης «Οίκο Varta» της Γερμανίας, ο οποίος θα χορηγούσε και την απαραίτητη τεχνική βοήθεια (Know How). H ετήσια παραγωγή του εργοστασίου προβλεπόταν ότι θα προσέγγιζε τα 35.000.000 ξηρά στοιχεία, βλ. Ένημερωτικό έντυπο, Συγκρότημα Σκαλιστήρη, Αθήνα 1976. Όμως, σύμφωνα και με την παραδοχή του Μιχάλη Σκαλιστήρη, η συγκεκριμένη επένδυση, όταν αυτή ολοκληρώθηκε (1978), ήταν από τις πιο αποτυχημένες του Ομίλου, αφού, λόγω έλλειψης εμπειρίας, αναδύθηκαν σημαντικές δυσκολίες όχι τόσο στην παραγωγή όσο στην προώθηση και στη λιανική διάθεση του προϊόντος. Χαρακτηριστική είναι η ρήση του επιχειρηματία: «δεν πρέπει κανείς να μπλέκει σε δουλειές που δεν ξέρει», βλ. Παράρτημα: Συνέντευξη Μ. Σκαλιστήρη
ΠΗΓΗ: ΒΙ.Δ.Α. – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ. Α.Ε. ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

(Συνέντευξη Μιχάλη Δ. Σκαλιστήρη)

Σήμερα τα κοιτάσματα πυρολουσίτη της ευρύτερης περιοχής Δράμας, των οποίων τα αποθέματα  δεν έχουν εξαντληθεί, επανέρχονται στο προσκήνιο. Η επανεκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών άλλωστε θα οδηγήσει σε περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής που λόγω της εντατικής εκμετάλλευσης του παρελθόντος έχει οδηγήσει στην δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων από εγκαταλειμμένα στερεά  υλικά (απορρίμματα εμπλουτισμού, χαμηλής ποιότητας μετάλλευμα, σωροί συμπυκνωμάτων μεταλλεύματος) που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

To φωτογραφικό υλικό από :  ΒΙ.Δ.Α. – ΒΙομηχανικά Δελτία Απογραφής

ΒΙ.Δ.Α. – ΒΙομηχανικά Δελτία Απογραφής: Α.Ε. ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ, Εγκαταλειμμένες  εγκαταστάσεις μεταλλείου Δράμας

ΒΙ.Δ.Α. – ΒΙομηχανικά Δελτία Απογραφής: Α.Ε. ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ, Κατεστραμμένες εγκαταστάσεις μεταλλείου Δράμας

Πέραν των κατεξοχήν ΚΟΠΥ της ΕΕ στους ΔΜΧ υφίστανται και ορισμένα Μέταλλα Συσσωρευτών («Battery Metals») τα οποία αποτελούν πρώτες ύλες για την παραγωγή συσσωρευτών λιθίου απαραίτητων για τη βιομηχανία ηλεκτροκίνητων οχημάτων (EVs). Από αυτά, την Ελλάδα κυρίως ενδιαφέρουν το μαγγάνιο και το νικέλιο, τα οποία μάλιστα έχουν εντοπιστεί και εντός των ελληνικών  ΔΜΧ. Τα μέταλλα αυτά δεν εντάσσονται (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) στις ΚΟΠΥ (της ΕΕ) εντούτοις, χαρακτηρίζονται από ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση λόγω της  προώθησης των τεχνολογιών EV’s και των αντίστοιχων πολιτικών της ΕΕ για Ηλεκτροκίνηση και Αποθήκευση της Ενέργειας από ΑΠΕ. Σύντομα κατά την άποψή  μας, θα ενταχθούν κι αυτά στον κατάλογο των ΚΟΠΥ της ΕΕ.

ΒΙ.Δ.Α. – ΒΙομηχανικά Δελτία Απογραφής: Α.Ε. ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ, Κατεστραμμένες εγκαταστάσεις μεταλλείου Δράμας

Η ευρύτερη περιοχή του Νομού Δράμας αποτέλεσε στο παρελθόν κύριο μεταλλευτικό κέντρο της Ελλάδας στην παραγωγή μαγγανίου και ιδιαίτερα της ποιότητας “battery grade”. Το μαγγάνιο (ορυκτό πυρολουσίτης (MnO2σε αρκετές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Δράμας διαθέτει ικανοποιητικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, εμπλουτισιμότητα που συμβάλουν στην δυνατότητα παραγωγής εμπορεύσιμου συμπυκνώματος στη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικών στοιχείων (μπαταριών). Αξιόλογο κοίτασμα πυρολουσίτη βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Γρανίτης, ανάμεσα στη Δράμα και στο Κάτω Νευροκόπι.  Πρόκειται για κοίτασμα υδροθερμικό το οποίο εντοπίζεται  μέσα σε μάρμαρα του όρους Φαλακρού και που εναλάσσονται με σχιστόλιθους. Το μετάλλευμα περιέχει πυρολουσίτη, αλλά και ψιλομέλανα, ροδοχρωσίτη, ροδονίτη και μαγγανίτη.

Oι μεταλλοφορίες οξειδίων μαγγανίου στην περιοχή του χωριού Γρανίτης, ανάμεσα στη Δράμα και στο Kάτω Nευροκόπι, φιλοξενούνται μέσα στα μάρμαρα του όρους Φαλακρό, τα οποία ανήκουν στη μάζα της Ροδόπης. Πηγή: https://www.oryktosploutos.net/wp-content/uploads/2022/07/Melfos_and_Voudouris_2022_Ore_deposits_o-1.pdf

Στο κοίτασμα αυτό έγινε εκμετάλλευση στη θέση «25° χιλιόμετρο Δράμας-Κάτω Νευροκοπίου» με υπόγειες στοές κατά τις δεκαετίες 1930 έως 1990, από το «Συγκρότημα Σκαλιστήρη» που το 1951 μετονομάστηκε σε «ΑΕ Μεταλλεία Βωξίτου Ελευσίνος». Επιτόπου γίνονταν εξόρυξη, λειοτρίβιση, εμπλουτισμός με υδρομηχανική μέθοδο, ξήρανση και ενσάκκιση του τελικού προϊόντος, το οποίο εξαγόταν σε χώρες όπως η Γαλλία, Βουλγαρία,Τουρκία, Αίγυπτος, Ισπανία με το εμπορικό όνομα SCALMA 72 ή 74. Το εξορυσσόμενο μετάλλευμα αποτελούνταν κυρίως από πυρολουσίτη με μέση περιεκτικότητα 30% σε MnO2 και με τον εμπλουτισμό το συμπύκνωμα περιείχε 73% MnO2 με μεγάλη καθαρότητα, χωρίς προσμείξεις σε βαρέα μέταλλα όπως χαλκό, μόλυβδο ή ψευδάργυρο. Μέχρι το 1994 είχαν εξορυχθεί 500.000 τόνοι εμπλουτισμένου μαγγανίου, με μέση ετήσια παραγωγή 6.000 τόνων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων χρησιμοποιούνταν στην βιομηχανία παραγωγής μπαταριών.

Η διακοπή της εκμετάλλευσης οφείλεται στη σταδιακή απώλεια των διεθνών αγορών, εξαιτίας της εισαγωγής μαγγανίου στην ευρωπαϊκή αγορά από τη Βραζιλία, σε πολύ χαμηλότερες τιμές, το οποίο εκτόπισε το εξαιρετικής ποιότητας, αλλά υψηλού κόστους παραγωγής μετάλλευμα μαγγανίου της Δράμας. Σήμερα η μονάδα εμπλουτισμού είναι εγκαταλειμμένη και κατεστραμμένη.

Σήμερα τα κοιτάσματα πυρολουσίτη της ευρύτερης περιοχής Δράμας, των οποίων τα αποθέματα  δεν έχουν εξαντληθεί, επανέρχονται στο προσκήνιο. Η επαν εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών άλλωστε θα οδηγήσει σε περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής που λόγω της εντατικής εκμετάλλευσης του παρελθόντος έχει οδηγήσει στην δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων από εγκαταλειμμένα στερεά  υλικά (απορρίμματα εμπλουτισμού, χαμηλής ποιότητας μετάλλευμα, σωροί συμπυκνωμάτων μεταλλεύματος) που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Υδροθερμικής προέλευσης κοίτασμα (επιθερμικό) είναι το κοίτασμα «Μαύρες-Πέτρες-Πιάβιτσα», στη Χαλκιδική, που υπέρκειται της μεταλλοφορίας P.B.G. της περιοχής. Ιζηματογενούς προέλευσης κοιτάσματα απαντούν στα Λέϊκα (Μεσσηνίας), Νταρντάνα (Δράμας), Περαχώρα (Λουτράκι), στην ενότητα Ολωνού-Πίνδου.

πηγη

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Ε.ΣΥ.

7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.
7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.
7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.
7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.
7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.
7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.
7.6. Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.
7.7. Για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χρειάζεται χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να ΣΕΛΙΔΑ 19 από 40
εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.
7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.
7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.
Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης Τέχνης του Λόγου.

21.0 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

21.1. Το γήινο περιβάλλον λειτουργεί κάτω από συνθήκες νομοτέλειας οι οποίες αποδίδουν στα ανθρώπινα όντα έναν τεράστιο σεβασμό που δίνει τη δυνατότητα στο ανθρώπινο γένος να διαβιώνει στις πιο άριστες συνθήκες. Ότι είναι χρήσιμο στον άνθρωπο παρέχεται σε πλήρη αφθονία. Το νερό, το οξυγόνο, οι καρποί της γης μας, τα πολύτιμα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στην γη μας, η κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, η κάλυψη της αισθητικής προσφέρονται αφειδώς από το περιβάλλον μας.

21.2.    Είναι αυτονόητο εφόσον το αντιλαμβανόμαστε να τρέφουμε και να εκδηλώνουμε με πλήρη αμοιβαιότητα τον σεβασμό μας προς το περιβάλλον μας. Ο απόλυτος σεβασμός προς το περιβάλλον μας αρχίζει με την επαφή που χρειάζεται ο άνθρωπος να έχει με αυτό. Οι περιγραφές της γραμματείας μας είναι ότι οι άνθρωποι ήταν στο παρελθόν σε μεγάλη επαφή μαζί του σεβόμενοι τα θεία δώρα. Όταν διάβαιναν ποταμό έπρεπε πρώτα να καθαριστούν και το διάβαιναν πάντα καθαροί.

21.3. Τα μνημεία που μας άφησαν είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον της φύσης. Όπως οι μυκηναϊκοί τάφοι, οι πυραμίδες, οι ναοί και οι κατοικίες.

21.4. Η Ελλήνων Πολιτεία θα αποδίδει το σεβασμό της προς το περιβάλλον με την αρμόζουσα επαφή του ανθρώπου με αυτό. Στις σύγχρονες συνθήκες ότι κατασκευάζεται και δημιουργείται θα γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.

21.5. Οι οικισμοί θα είναι προσαρμοσμένοι και με σεβασμό στο περιβάλλον με όλα τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

21.6. Απώτερος σκοπός είναι η σταδιακή αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων και η ενδυνάμωση της περιφέρειας καταργώντας σχεδόν την διαβίωση του ανθρώπου σε μεγαλουπόλεις με φυλακές ψυχών και σωμάτων.

21.7. Ο άνθρωπος θα ξαναμάθει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, τι υπάρχει γύρω του, τι συμβαίνει γύρω του, τα συμπαντικά δρώμενα και θα συμμετέχει σε αυτά σαν αναπόσπαστο τμήμα τους.

21.8. Η ενέργεια έχει δοθεί στους ανθρώπους ως θείο δώρο και θα πρέπει να ενσωματώνεται στη δομή της πολιτειακής δράσης με αποδοτικούς πρωτοποριακούς τρόπους.

21.9. Η ενέργεια θα παύσει να είναι στοιχείο εκμετάλλευσης και πλουτισμού των επικυρίαρχων και θα παρασχεθούν από την Ελλήνων Πολιτεία προς τους πολίτες ενέργειες απόλυτα συμβατές με το περιβάλλον σε τιμές που να αντιπροσωπεύουν μόνο το κόστος των εγκαταστάσεων διανομής.

21.10. Όπως επίσης και το νερό ως θείο δώρο θα διανέμεται στους πολίτες μόνο με το κόστος διαχείρισης και μεταφοράς του (συντήρηση δικτύου διανομής).

21.11. Σε αυτό το περιβάλλον ο άνθρωπος θα τρέφεται μόνο με τους αυθεντικούς καρπούς της γης που έχουν δοθεί γι’ αυτόν και όχι μεταλλαγμένα, τροποποιημένα, κακοποιημένα με χημικές διαδικασίες τρόφιμα και παράγωγα τροφίμων.

21.12. Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει την απόλυτη ταύτιση του ανθρώπου με το περιβάλλον.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΞΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΥΘΥΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ << ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ >>


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ