ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Next Generation Air Dominance (NGAD): Τα αεροσκάφη έκτης γενιάς θα ελέγχουν στόλους δολοφονικών drones

 


Οι εξαιρετικές δυνατότητες επιτήρησης και αναγνώρισης του αεροσκάφους εκδηλώνουν μια τέλεια εφαρμογή για την προστασία της ελληνικής επικράτειας και των νησιών

Η Ελλάδα εργάζεται για την αναβάθμιση της εγχώριας βιομηχανίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η οποία έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την ανάπτυξη του τοπικά κατασκευασμένου αεροσκάφους “Αρχύτας”, 


αναφέρει σε εκτενές άρθρο της η γνωστή δημοσιογράφος επί αμυντικών και εξοπλιστικών θεμάτων Elisabeth Gosselin-Malo για το defensenews.com.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως όσο πλησιάζει η πρεμιέρα, που με βάση όσα πρόσφατα είπε ο υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρας θα πραγματοποιηθεί με τις πρώτες δοκιμές στις αρχές του επόμενου μήνα, τα μάτια των ξένων ΜΜΕ στρέφονται ολοένα και περισσότερο στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα η δημοσιογράφος αναφέρει: 

Οι αρμόδιοι παρουσίασαν το drone κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης νωρίτερα αυτό το μήνα. Το αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας αποτελεί κοινή παραγωγή της Ελληνικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και των πανεπιστημίων Αριστοτέλειο, Θεσσαλίας και Δημοκρίτειο. Εκπρόσωποι δήλωσαν ότι τα αποκαλυπτήρια του “Αρχύτα” προορίζονταν να είναι το πρώτο σε μια σειρά από επερχόμενα προϊόντα που θα προκύψουν από τη συνεργασία.

Το Archytas χαρακτηρίζεται ως drone πολλαπλών χρήσεων και είναι ικανό να επιχειρεί τόσο σε επιχειρήσεις διάσωσης όσο και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε η ΕΑΒ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή επίγνωσης της κατάστασης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, για την παρακολούθηση χερσαίων οχημάτων αλλά και για τη συνοδεία φρεγατών, καθώς έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει άμεσα μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα που κινούνται με υψηλές ταχύτητες.

Ο Νίκος Κόκλας, διευθυντής έρευνας και σχεδιασμού της EAB, δήλωσε στο Defense News ότι το drone σχεδιάστηκε για να “εκτελεί αυτές τις αποστολές με ελάχιστες τροποποιήσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν επί τόπου στο πεδίο”. Οι “εξαιρετικές δυνατότητες επιτήρησης και αναγνώρισης του αεροσκάφους εκδηλώνουν μια τέλεια εφαρμογή για την προστασία της ελληνικής επικράτειας και των νησιών”, πρόσθεσε.

Η αποστολή επιτήρησης έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική πλευρά.

Εγκλωβισμένοι σε μια ιστορική αντιπαλότητα με την Τουρκία, η οποία είναι η ίδια μια δύναμη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η ρητορική μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχει οξυνθεί πρόσφατα. Τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ διαφωνούν εδώ και χρόνια για τον εναέριο χώρο και τις εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και πάνω από αυτό. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η χώρα του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δράση εναντίον του γείτονά της, δηλώνοντας ότι “η Τουρκία θα μπορούσε να έρθει ξαφνικά μια νύχτα”.

Ανάλογα με το επιλεγμένο ωφέλιμο φορτίο,ο κ.Κόκλας αναφέρει ότι το Archytas μπορεί να καλύψει έως και 300 χιλιόμετρα με ταχύτητα πλεύσης 120 km/h και μπορεί να πετάξει για τέσσερις συνεχόμενες ώρες. 

Ενώ το UAV έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί χωρίς οπλισμό, μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να φέρει ελαφρύ οπλισμό (μέγιστο βάρος 14 κιλά). 

Η ικανότητα VTOL του παρέχεται από τέσσερις ηλεκτρικούς έλικες στη διαμήκη δοκό, η οποία συνδέει τις πτέρυγες με την ουρά αρνητικού V. 

Το σύστημα ενσωματώνεται περαιτέρω με τέσσερις αντηρίδες για τη μεγιστοποίηση της ανθεκτικότητας της πτήσης με τη δημιουργία ελάχιστης αντίστασης. 

Αυτό επιτρέπει στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος να φτάνει σε πολύ απομακρυσμένες τοποθεσίες, ενώ παράλληλα του επιτρέπει να προσγειώνεται στα καταστρώματα μεγάλων πλοίων χωρίς να χρειάζεται διάδρομο προσγείωσης, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Μετά την παρουσίαση του πρωτότυπου επίδειξης, ένα drone Archytas πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση στα τέλη Οκτωβρίου 2022. 

Το πρώτο σύστημα προπαραγωγής αναμένεται να ενσωματωθεί και να κατασκευαστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, με πρώτη πτήση μέχρι τον Μάρτιο του 2024. 

Οι πρώτοι πελάτες του Archytas θα είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και άλλες ελληνικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το διεθνές ενδιαφέρον για τον Αρχύτα, ο κ. Κόκλας δήλωσε ότι “έχει ήδη προκαλέσει την προσοχή πολλών άλλων χωρών εκτός από την Ελλάδα, διαμορφώνοντας μια εξαιρετική εμπορική προοπτική”.

pentapostagma.gr   odysseiatv.blogspot.com


7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.

7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.

7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.

7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.

7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.

7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.

7.6.  Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.

7.7.  Για  να  υλοποιηθεί  ένας  τέτοιος  σχεδιασμός  χρειάζεται  χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.

7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.

7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ