ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

"Project Pegasus" – Ο Δούρειος Ίππος της διεθνούς κατασκοπείας

 "Project Pegasus" – Ο Δούρειος Ίππος της διεθνούς κατασκοπείας


Πολλοί το υποπτεύονταν, αλλά λίγοι το είχαν συνειδητοποιήσει πως εδώ και 10 χρόνια μια άγνωστη στο ευρύ κοινό ισραηλινή εταιρεία -αλλά πολύ γνωστή στους κύκλους της ελίτ της διεθνούς κατασκοπείας- είχε ανακαλύψει το «ιερό δισκοπότηρο» των ηλεκτρονικών υποκλοπών.

Πρόκειται για την NSO Group, η οποία ονόμασε το λογισμικό που ανακάλυψε «Pegasus» προς τιμήν του γνωστού φτερωτού αλόγου της ελληνικής μυθολογίας. Οι Ισραηλινοί προτίμησαν την ελληνική ορολογία στον μυθικό κόσμο των φαντασμάτων αγνοώντας τους Μακκαβαίους παρά την ισραηλινή παράδοση. Κάποιους λόγους θα είχαν.

Πρόκειται για ένα λογισμικό που, όταν «φυτευτεί» σε κάποια smart ηλεκτρονική συσκευή, τότε αυτός ο οποίος το χρησιμοποιεί είναι σε θέση να παρακολουθήσει τα πάντα. Τα πάντα αλλά και τους πάντες και μάλιστα ταυτόχρονα. Παρακολουθεί τα μηνύματα, τα emails, τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

Με λίγα λόγια, παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο την ιδιωτική ζωή, τις δημόσιες συζητήσεις αλλά και τα ενδότερα των έσω πολιτικών καταστάσεων, ερωτικών ανταλλαγών κ.λπ.

Όποιος διαθέτει τον «Πήγασο» διαθέτει το απόλυτο όπλο για να κατασκοπεύει τους άλλους.

Η crème de la crème της παγκόσμιας δημοσιογραφίας, δηλαδή 17 παγκόσμιας εμβέλειας μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η «Le Monde», ο «Guardian» και η «Washington Post», αποκάλυψαν έρευνα της δημοσιογραφικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Forbidden Stories» για μια μαζική διαρροή δεδομένων που δείχνουν πως δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, πολιτικοί και δικηγόροι από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο στόχαστρο καθεστώτων και κυβερνήσεων μέσω της χρήσης του λογισμικού «Πήγασος», το οποίο πουλήθηκε από την ισραηλινή εταιρεία.

Τα καθεστώτα αυτά είναι γνωστά αυταρχικά καθεστώτα στον πλανήτη. Η ισραηλινή εταιρεία NSO έχει κατηγορηθεί συχνά στο παρελθόν πως «διευκολύνει» τέτοιου είδους καθεστώτα παρέχοντάς τους υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας. Η ισραηλινή εταιρεία μετά τις αποκαλύψεις διαβεβαιώνει πως το λογισμικό που πουλά δεξιά και αριστερά σε διάφορα καθεστώτα γνωστής αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξάρθρωση κυκλωμάτων, κακοποιών ή τρομοκρατών. Όπως ήταν φυσικό, η ισραηλινή εταιρεία χαρακτήρισε «ψευδείς» όλες αυτές τις πληροφορίες.

Ωστόσο το νερό μπήκε στο αυλάκι. Αρκεί ένας «ταπεινός» πολίτης του κόσμου να ρίξει μια ματιά στο πρωτοσέλιδο του «Guardian» της Δευτέρας 19 Ιουλίου ή στο πρωτοσέλιδο της «Le Monde» της ίδιας μέρας.

Η διαρροή στην οποία αναφέρονται η ΜΚΟ «Forbidden Stories», που εδρεύει στο Παρίσι, αλλά και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία απέκτησε πρόσβαση στη λίστα, αφορά σε 50.000 αριθμούς τηλεφώνων. Αυτός ο κατάλογος έχει κοινοποιηθεί και στα 17 παγκόσμια ΜΜΕ.

Ο Shalev Hulio, ένας από τους ιδρυτές της NSO
Ο Shalev Hulio, ένας από τους ιδρυτές της NSO

Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα 180 δημοσιογράφων από πολύ γνωστά ΜΜΕ, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, το CNN, η εφημερίδα «New York Times», το συγκρότημα Al Jazeera. Στη λίστα επίσης αναφέρονται και δύο ονόματα γυναικών από το άμεσο περιβάλλον του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και του Μεξικανού δημοσιογράφου Σεσίλιο Πινέδα Μπίρτο, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Le Monde» στο πρωτοσέλιδό της, μεταξύ των 50.000 ονομάτων που έχουν στοχοποιηθεί από το λογισμικό «Πήγασος» δεν υπάρχει ούτε ένα που να αφορά ομάδες τρομοκρατών, εγκληματικές οργανώσεις ή άτομα με ποινική δραστηριότητα. Αντιθέτως τα 50.000 αυτά ονόματα αφορούν σε δικηγόρους, δημοσιογράφους και ακτιβιστές, αλλά -και εδώ είναι το ζουμί- και αρχηγούς κρατών, γνωστούς διπλωμάτες με διεθνή δραστηριότητα και βεβαίως τους ανώτατους υπεύθυνους μερικών πολύ γνωστών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών 50 χωρών του πλανήτη.

Με λίγα λόγια, μία ισραηλινή εταιρεία με το όνομα «NSO», η οποία ανακάλυψε το λογισμικό «Πήγασος» και το πούλησε σε όλα τα αυταρχικά καθεστώτα του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και καθεστώτα που καθορίζουν τις τύχες του κόσμου διότι διαθέτουν γεωστρατηγική ισχύ, έχει καταφέρει να ελέγχει 50 εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας χωρών μελών του ΟΗΕ και προφανώς και άλλων διεθνών οργανισμών και, όπως πολλές φορές έχει αποδειχθεί, ακόμα και του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει στοιχεία τα οποία είναι καθοριστικά για τον χειρισμό ατόμων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις, είτε αυτές είναι διπλωματικές, είτε οικονομικές, είτε αμυντικού χαρακτήρα.

Σημειώνεται πως από το λογισμικό «Πήγασος» δεν μπορεί να ξεφύγει κανένα από τα γνωστά λογισμικά που χρησιμοποιούν γνωστές πλατφόρμες επικοινωνίας και social media, οι οποίες θεωρητικά πλασάρουν στους πελάτες τους τη βεβαιότητα πως διασφαλίζουν το απόρρητο πληροφοριών, φωτογραφιών, συνδιαλέξεων κ.λπ. Για να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, εφαρμογές όπως το What's Up ή Signal, όπως επισημαίνει mot a mot η εφημερίδα «Le Monde», είναι διάτρητες. Το λογισμικό «Πήγασος» διαθέτει και δυνατότητες τύπου James Bond, όπως επί παραδείγματι η δυνατότητα ενεργοποίησης του μικροφώνου ενός smartphone ακόμα και από πολύ μεγάλη απόσταση. 

Αντίθετα με τις περισσότερες γνωστές εφαρμογές και «εργαλεία» της κυβερνο-παρακολούθησης, το «Πήγασος» δεν «αναπτύχθηκε» από κάποιον «πειρατή» του κυβερνοχώρου ή από πράκτορες των υπηρεσιών κατασκοπείας της Ρωσίας, της Αμερικής ή της Κίνας. Τίποτα από όλα αυτά.

Πρόκειται για ένα προϊόν-φάρο, όπως επισημαίνει η «Le Monde», μιας ιδιωτικής εταιρείας, της NSO, που πούλησε το λογισμικό της σε τουλάχιστον 40 κράτη αυτού του κόσμου. Τα περισσότερα από αυτά τα κράτη, όπως διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι της «Le Monde» και του «Guardian», αλλά και όπως αποκαλύπτουν οι δημοσιογράφοι της «Forbidden Stories», δεν δίνουν και πολύ μεγάλη σημασία στα ανθρώπινα δικαιώματα ή σε δημοκρατικές διαδικασίες.

Το «Πήγασος» μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλητής (βλέπε το ιερό δισκοπότηρο) της παγκόσμιας βιομηχανίας ψηφιακής παρακολούθησης και υποκλοπών.

Και μία τελευταία λεπτομέρεια. Ποιοι κρύβονται πίσω από την NSO, την ισραηλινή εταιρεία που αναδεικνύεται στην crème de la crème της παγκόσμιας κατασκοπείας; Τα γράμματα NSO αντιστοιχούν στους Niv Carmi, Shalev Hulio και τον Omri Lavie. Πρόκειται για τους τρεις συνεταίρους που ίδρυσαν την εταιρεία αυτή.

Από αυτούς τους τρεις, ο Shalev και ο Omri υπηρέτησαν βεβαίως στον ισραηλινό στρατό ολοκληρώνοντας τη θητεία τους στην περίφημη μονάδα 8200. Πρόκειται για τη μονάδα που επιστρατεύει παγκόσμιας εμβέλειας hackers οι οποίοι όμως πρέπει να διαθέτουν σχεδόν υπερφυσικά προσόντα στην ψηφιακή παρακολούθηση. Ο Shalev υπηρέτησε στην υπομονάδα που δραστηριοποιείται στην έρευνα και διάσωση, ενώ ο Omri στην υπομονάδα που αφορά στο πυροβολικό.

Με λίγα λόγια, οι ιδρυτές της NSO ανήκουν πραγματικά στην παγκόσμια ελίτ του κυβερνοχώρου και «προπονήθηκαν» στο πεδίο και όχι σε πανεπιστημιακά εργαστήρια, αντιμετωπίζοντας πραγματικές καταστάσεις που έπρεπε να διαχειριστούν. Έτσι κατάφεραν να αναπτύξουν το λογισμικό υπερόπλο τους.

Με πληροφορίες Le Monde, Guardian, Washington Post

ΠΗΓΗ



ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ

 ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ..
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ