ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Τα αρπακτικά κοράκια εκτιμούν την ΛΑΡΚΟ 6,5 εκ.ευρώ ενώ τα ορυχεία της κρύβουν 2 εκ.τόνους νικέλιο

Οι εκτιμήσεις θέλουν τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ να κρύβουν 2 εκατομμύρια τόνους νικελίου, συνεπώς η εκμετάλλευσή τους με τις κατάλληλες επενδύσεις μπορεί να δίνει το πολύτιμο υλικό, το κοβάλτιο, της ενεργειακής μετάβασης.Αναλυτές εκτιμούν ότι με σημερινές τιμές η βιομηχανία της Λάρυμνας χάνει περί τα 70 με 100 εκατ. δολάρια από τις εξαγωγές κοβαλτίου. Πρέπει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο υλικό η ΕΕ το έχει χαρακτηρίσει ως στρατηγικό υλικό. Αρα είναι εφικτή και η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία και άλλους κοινοτικούς πόρους.Σήμερα η κυβέρνηση των αχ-ρίστων ξεπουλάει μια τεράστια βιομηχανία Σιδηρονικελίου έναντι του ποσού των 6,5 εκ. ευρώ ,βρε αρπακτικά κοράκια βρήκατε πλούτο και προσπαθείτε να φάτε όσα μπορείτε?Εισαγγελέα δεν εχει η χώρα αυτή να υπερασπιστεί την δημόσια περιουσία?Η δημόσια περιουσία ανήκει στους Έλληνες πολίτες και όχι στους πολιτικούς της.


Υπό εξέταση από τη νομική υπηρεσία της Ειδικής Διαχείρισης βρίσκεται η ένσταση που υπέβαλε ο ένας εκ των δύο μνηστήρων για την εξαγορά των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ. Από τη γνωμοδότηση της θα κριθεί εν πολλοίς η τύχη των δύο διαγωνιστικών διαδικασιών, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα.

Την προηγούμενη Πέμπτη το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε στον δικό του διαγωνισμό ως προτιμητέο επενδυτή για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG. Ήταν η μοναδική υποψήφια. Προφανώς, το Ταμείο πήρε επιτέλους το «πράσινο φως» από τα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και ΥΠΕΝ, δέκα μέρες και πλέον μετά το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών, στις 27 Οκτωβρίου.

Στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης πλειοδότης είχε ανακηρυχθεί η Ιρλανδική εταιρία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd, καθώς προσέφερε μεγαλύτερο τίμημα από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG. Ωστόσο, η δεύτερη κατέθεσε ένσταση κατά της πρώτης και ζητά να κηρυχθεί έκπτωτη, γιατί η εγγυητική επιστολή που προσκόμισε προερχόταν από άλλη εταιρία και όχι την ίδια.

Σε αυτή τη φάση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, εξετάζεται από τους αρμόδιους νομικούς το έννομο του αιτήματος της κοινοπραξίας. Στην περίπτωση που απορριφθεί η ένσταση, τότε αναμένεται να ακολουθήσει η διαδικασία της εκατέρωθεν πλειοδοσίας (shoot out) και από τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές. Θα πρέπει να υποβάλουν νέα οικονομική προσφορά για το σύνολο των παγίων του μεταλλευτικού συγκροτήματος.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ της προηγούμενης Πέμπτης εκτός από την ανακήρυξη μιλούσε και για την εκκίνηση της εκατέρωθεν πλειοδοσίας «εφόσον ενεργοποιηθεί». Την άφηνε ανοικτή εξαιτίας της εκκρεμότητας εξέτασης της ένστασης.

Εάν, όμως, γίνει αποδεκτή η ένσταση, τυπικά οι διαγωνισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί και το συγκρότημα θα περάσει στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG, με τις οικονομικές προσφορές που έχει ήδη καταθέσει, δηλαδή, περί τα 5 εκατ. ευρώ για τη μίσθωση του εργοστασίου και το συμβολικό τίμημα για την εξαγορά των μεταλλείων.

Ωστόσο, με πληροφορίες του Euro2day.gr εδώ και κοντά 40 ημέρες ο Ειδικός Διαχειριστής ασκεί τα καθήκοντά του χωρίς νομική κάλυψη. Για άγνωστους λόγους τα δύο αρμόδια υπουργεία μεταθέτουν όλο και πιο πίσω την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

Μία εξήγηση που δίνεται από πηγές που διατηρούν την ανωνυμία τους είναι ότι η κυβέρνηση προσδοκά να κλείσει όσο πιο σύντομα γίνεται τους διαγωνισμούς, χωρίς να χρειαστεί ανανέωση της θητείας της Ειδικής Διαχείρισης. Ενδεχομένως, όμως, λένε οι ίδιες πηγές, το θέμα αυτό μπορεί να αναδειχθεί ως «αχίλλειος πτέρνα» και να ακυρώσει την πώληση της ΛΑΡΚΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ελον Μασκ της Tesla κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης των αναλυτών είχε απευθύνει έκκληση στους παραγωγούς νικελίου να εξορύσσουν όσο το δυνατό περισσότερες ποσότητες: «Οπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, παρακαλώ εξορύξτε περισσότερο νικέλιο. Η Tesla θα σας δώσει ένα τεράστιο συμβόλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν έχετε ορυχεία νικελίου αποτελεσματικά και με περιβαλλοντικές ευαισθησίες σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεθοδολογίες εξόρυξης».

Το νικέλιο περιέχει το κοβάλτιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών. Τα επόμενα 20 χρόνια είναι τα χρόνια της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα και η ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές καθώς και η αποθήκευση ενέργειας είναι δραστηριότητες οι οποίες θα γνωρίσουν ραγδαία ανάπτυξη.

Σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών, η ΕΕ έως το 2025 έχει ανάγκη από 53.000 τόνους σε κοβάλτιο. Από τα κράτη - μέλη της, μόνο η Φινλανδία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει 2.300 τόνους. Οι υπόλοιπες ποσότητες εισάγονται από τη Ρωσία και το Κονγκό.

Η ΛΑΡΚΟ παράγει το σιδηρονικέλιο. Ωστόσο, δεν έχει τη δυνατότητα διαχωρισμού του κοβαλτίου. Ειδικοί εξηγούν πως μόνο με επένδυση στην υδρομεταλλουργία θα μπορέσει να εκτελεί κι αυτήν την επεξεργασία. Αν αυτό συνέβαινε, τότε θα παρήγε περί τους 2.000 με 3.000 τόνους, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών σε κοβάλτιο.
Οι εκτιμήσεις θέλουν τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ να κρύβουν 2 εκατομμύρια τόνους νικελίου, συνεπώς η εκμετάλλευσή τους με τις κατάλληλες επενδύσεις μπορεί να δίνει το πολύτιμο υλικό, το κοβάλτιο, της ενεργειακής μετάβασης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι με σημερινές τιμές η βιομηχανία της Λάρυμνας χάνει περί τα 70 με 100 εκατ. δολάρια από τις εξαγωγές κοβαλτίου. Πρέπει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο υλικό η ΕΕ το έχει χαρακτηρίσει ως στρατηγικό υλικό. Αρα είναι εφικτή και η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία και άλλους κοινοτικούς πόρους.

Σήμερα η κυβέρνηση των αχ-ρίστων ξεπουλάει μια τεράστια βιομηχανία Σιδηρονικελίου έναντι του ποσού των 6,5 εκ. ευρώ ,βρε αρπακτικά κοράκια βρήκατε πλούτο και προσπαθείτε να φάτε όσα μπορείτε?
Εισαγγελέα δεν εχει η χώρα αυτή να υπερασπιστεί την δημόσια περιουσία?
Η δημόσια περιουσία ανήκει στους Έλληνες πολίτες και όχι στους πολιτικούς της.


Πως παράγεται το σιδηρονικέλιο

Στην Ελλάδα η βασική γεωλογική έρευνα και μελέτες διεξάγεται κυρίως από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) το οποίο παρέχει γενικές πληροφορίες σχετικά με τη γεωλογική δομή της χώρας, το μέγεθος, την τοποθεσία και την ποιότητα των διαφόρων μεταλλείων της Ελλάδας και κατά δεύτερο λόγο από άλλους φορείς.


Το σιδηρονικέλιο είναι ένα κράμα που περιέχει νικέλιο και σίδηρο σε αναλογίες που διακυμαίνονται από 20% - 40% νικέλιο και 60% - 80% σίδηρο. Η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία (Γ.Μ.Μ.Α.Ε.) ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο και η μοναδική παραγωγός εντός Ε.Ε. από εγχώρια πρώτη ύλη. Το σύνολο της παραγωγής (17-20 χιλιάδες τόνοι νικελίου στο κράμα) εξάγεται στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανοξείδωτου χάλυβα καλύπτοντας σχεδόν το 7% των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται επιγραμματικά τα κυριότερα χαρακτηριστικά του νικελίου (Παντελή Ζωή, «Έρευνα αγοράς νικελίου»):

Ο Πίνακας 4 περιλαμβάνει στοιχεία για τη μεταλλευτική παραγωγή νικελίου ανά χώρα (σε t περιεχόμενου μετάλλου) από το 2009 ως το 2013 (World Mineral Production, 2009-20013, British Geological Survey) και ο Πίνακας 5 για την εργοστασιακή παραγωγή νικελίου ανά χώρα (σε t περιεχόμενου μετάλλου) από το 2009 ως το 2013 (World Mineral Production, 2009-20013, British Geological Survey).





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

4.1 ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

Στη χώρα μας αναπτύσσονται ιζηματογενή σιδηρονικελιούχα κοιτάσματα μέσα στη ζώνη της ανατολικής Ελλάδας (Υποπελαγονική) με μέση περιεκτικότητα σε νικέλιο από 0,85% ως 1,15%. Τα κοιτάσματα αυτά έχουν συνήθως στρωματοειδή μορφή πάχους 6-15 μέτρων και βρίσκονται κυρίως στην κεντρική και βόρεια Εύβοια, στη Σκύρο, στην Πάρνηθα, στη Βοιωτία – Λοκρίδα, στην Καστοριά και στην Έδεσσα.


Στην Καστοριά απαντώνται κοιτάσματα αυτόχθονων λατεριτών, ενώ στην Εύβοια και στη Βοιωτία κοιτάσματα ιζηματογενών λατεριτών, που εξορύσσονται πιο εύκολα αλλά έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε νικέλιο. Τα βέβαια αποθέματα λατεριτικών σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων της Ελλάδας υπερβαίνουν τα 240 εκ. τόνους. Τα ελληνικά σιδηρονικελιούχα μεταλλεύματα είναι τα μόνα κοιτάσματα νικελίου στην ΕΕ.


Η βιομηχανία στην Ελλήνων Πολιτεία θα είναι σημαντικό καθήκον της ετσι ώστε να ανακάμψει η οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα.

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.

Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.

Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.

Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.

Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.

 Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.

Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.

Για  να  υλοποιηθεί  ένας  τέτοιος  σχεδιασμός  χρειάζεται  χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.

Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.

Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.

Ενημερώσου: https://www.e-sy.gr/

Διαβάστε Επίσης:

ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ....ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ "ΣΑΑΣ"

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ...ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΦΑΓΕΑ ΕΒΡΑΙΟ ΚΕΜΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ










ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ 36,18755 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
delagrammatika@gmail.com
6976653520

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ