ΛΑΡΚΟ: Διαγωνισμός-Ξεπουλήματος της μοναδικής βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικέλειου στην Ευρώπη
ΛΑΡΚΟ: Διαγωνισμός-Ξεπουλήματος της μοναδικής βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικέλειου στην Ευρώπη |
2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΝΟΥΣ ΝΙΚΕΛΙΟ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ 25ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Σε τέσσερις από τους αρχικά έξι προτιμητέους επενδυτές περιορίζεται το ενδιαφέρον για το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και τα μεταλλεία της. Λεπτομερές το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, για έναν διαγωνισμό που η αγορά θεωρεί «καταλύτη» για τη συνέχεια.
Αφενός, λόγω της ισχύος των ενδιαφερομένων (Solway Investment Group, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings, Commodity & Mining Insight Ireland), του επιμερισμού των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων (λ.χ. για τα μεταλλεία Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Καστοριάς ενδιαφέρονται οι οι τρεις τελευταίοι), της νομικής ιδιαιτερότητας της σχετικής διαδικασίας (το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσλάβει εξειδικευμένο δικηγόρο, προκειμένου να χειριστεί το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων), αφετέρου, λόγω της «αποκλειστικότητας» της πολύπαθης εταιρείας.
Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρώπη και μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο. Επιπρόσθετα η δυνατότητα παραγωγής κοβαλτίου (εάν και εφόσον ο νέος ιδιοκτήτης επενδύσει στη διαδικασία ανάκτησής του, λόγω της παλαιωμένης μεθόδου πυρομεταλλουργίας) συνδυαστικά με τις εξελίξεις που πυροδοτούν στις αγορές μετάλλων κ.λπ. τα γεγονότα στο Αφγανιστάν.
Διαγωνισμός-καταλύτης και γιατί εξελίσσεται σε μία συγκυρία που το ΤΑΙΠΕΔ και το οικονομικό επιτελείο θέλουν να δείξουν (προς τις αγορές) έργο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων (που έχει... βαλτώσει) αλλά και για επιμέρους θέματα, που έχουν λ.χ. να κάνουν με το κόστος παραγωγής (ειδικό καθεστώς της ΔΕΗ).
Επιπλέον και σημειολογικά, καθώς είναι ο δεύτερος διαγωνισμός (τελευταία) που δύο από τα ισχυρότερα επιχειρηματικά σπίτια της χώρας (Mytilineos vs ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) είναι αντιμέτωπα.
ΠΩΣ ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ?ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΜΑΣ?
Ποιοι κατεβαίνουν στους διαγωνισμούς για ΛΑΡΚΟ, ποιοι αποσύρθηκαν
Σε τέσσερις από τους αρχικά έξι προτιμητέους επενδυτές έχει περιοριστεί πλέον το ενδιαφέρον για το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και τα μεταλλεία της. Με τους δύο, συνεπώς, να έχουν αποχωρήσει, στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να κοντραριστούν οι υπόλοιποι τέσσερις, ενώ στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή οι τρεις από αυτούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, από τους δύο διαγωνισμούς που «τρέχουν» παράλληλα, αποχώρησαν η Trafigura Group Ltd, που εμπορεύεται και διακινεί commodities και η Tharisa PLC, που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη και εκμετάλλευση μετάλλων.
Από τους εναπομείναντες, η ελβετική Solway Investment Group Ltd ενδιαφέρεται περισσότερο για την εργοστασιακή μονάδα της ΛΑΡΚΟ και όχι τόσο για τα μεταλλεία της. Όπως εκτιμάται, θα δώσει το παρών μόνο στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, των μεταλλείων στη Λάρυμνα και στο Λούτσι, καθώς και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου.
Στον ίδιο διαγωνισμό θα διαγκωνιστεί με τη Mytilineos, την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG και την Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.
Αντίθετα, μόνον οι τρεις τελευταίοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή για την πώληση των μεταλλείων Εύβοιας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης) και Καστοριάς, των αποθεμάτων μεταλλευμάτων, αγροτεμαχίων στην περιοχή του μεταλλείου Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια, καθώς και του κινητού και άλλου εξοπλισμού.
Οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ θα υποβληθούν στα μέσα Οκτωβρίου, χωρίς, ωστόσο, να έχει δημοσιοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία. Στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης, η αρχική ημερομηνία που έχει ορισθεί είναι στις 21 Σεπτεμβρίου. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, θα μετατεθεί για τις αρχές Οκτωβρίου, ώστε να είναι πιο κοντά με την προθεσμία του ΤΑΙΠΕΔ.
Σε κάθε περίπτωση, θα διατηρηθεί η διαφοροποίηση στους χρόνους υποβολής των προσφορών για τους δύο διαγωνισμούς, όπως είχε σχεδιασθεί εξαρχής. Παραμένει επίσης ο στόχος, ένας τελικά επενδυτής να αναλάβει τόσο τη μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ όσο και την εξαγορά των μεταλλείων της.
Όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι επισκέψεις στο συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ από τους επενδυτές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, με ελάχιστες πλέον διευκρινίσεις να ζητούνται -κι αυτές πάνω σε τεχνικά ζητήματα. Εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της νέας ΑΕΠΟ από το ΥΠΕΝ, αν και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, οι «ζεστοί» υποψήφιοι επενδυτές έχουν αντιληφθεί και γνωρίζουν πολύ καλά το σημαντικό κόστος των περιβαλλοντικών επεμβάσεων που θα απαιτηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών για την προσαρμογή του συγκροτήματος στους περιβαλλοντικούς κανόνες, αν και ούτε αυτό έχει «κλειδώσει» επίσημα.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 6199/2015 ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ
7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
- Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.
7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.
7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.
7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.
7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.
7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.
7.6. Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.
7.7. Για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χρειάζεται χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.
7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.
7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.
Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου