ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Περλίτης

 



Ιδιότητες και χρήσεις περλίτη

Στην ύπαρξη του παγιδευμένου νερού, οφείλεται η πιο σημαντική ιδιότητα του περλίτη, που είναι η ικανότητά του να διογκώνεται σε θερμοκρασίες 8000-9500C. Στις θερμοκρασίες αυτές, αυξάνει τον όγκο του κατά 20 φορές έναντι του αρχικού (διογκωμένος περλίτης), διώχνοντας με την εξάτμιση το δεσμευμένο νερό που περιείχε.

Οι κόκκοι του διογκωμένου περλίτη, αποτελούνται από πολλές μικροσκοπικές κλειστές κυψέλες αέρα, ως μικροσκοπικές γυάλινες φυσαλίδες. Αυτός είναι και ο λόγος που εμφανίζει υψηλό πορώδες.

Επίσης, ακριβώς λόγω αυτής της συμπεριφοράς, αποτελεί εξαιρετικό θερμομονωτικό και ηχομονωτικό υλικό ενώ ανθίσταται και στη διείσδυση του νερού.

Ο περλίτης έχει πολλές εφαρμογές όπως:

στην οικοδομή, ως θερμοηχομονωτικό ελαφροβαρές υπόστρωμα ταρατσών και δαπέδων, μονωτικό τοίχων, blocs(τούβλα), επιχρίσματα, σοβάδες, κονιάματα, χρώματα, βερνίκια.
στην γεωργία, ως υπόστρωμα για υδροπονικές καλλιέργειες, βελτιωτικό εδαφών για την παρασκευή ανθοκομικών μειγμάτων, καλλιέργειες, βοηθητικό μέσο διήθησης ποτών, εδώδιμων ελαίων, νερού, χημικών και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων.
στην βιομηχανία, για κρυογενική μόνωση στην αποθήκευση και μεταφορά υγροποιημένων βιομηχανικών αερίων, στην απορρόφηση βιομηχανικών λαδιών και επικίνδυνων υγρών σε μολυσμένες περιοχές.
στην μεταλλουργία, σε πυρίμαχες εφαρμογές στα χυτήρια.

Περλιτομπετόν

 

                                                                                                                      

Παρουσία κοιτασμάτων περλίτη

Κοιτάσματα περλίτη βρίσκονται στα νησιά Λέσβο, Γυαλί, Αντίπαρο, Νίσηρο, Μήλο και Κω καθώς και στον Έβρο (Λευκίμμη, Λυκόφως, Δαδιά). Ο περλίτης εξορύσσεται κυρίως στη Μήλο, όπου τα ενδεικτικά αποθέματα είναι 1.000 εκατ. τόνοι και μικρές ποσότητες εξορύσσονται περιοδικά στην Κω. Τα ενδεικτικά αποθέματα περλίτη είναι 1.200 εκατ. τόνοι.

 

Παραγωγή και εξαγωγές περλίτη

Η ελληνική παραγωγή περλίτη είναι η μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο, συμμετέχοντας κατά 25% στο συνολικό, διεθνώς παραγόμενο προϊόν. Τα τελευταία χρόνια, η εξόρυξη πρώτης ύλης, υπερβαίνει τους 650.000 τόνους και η παραγωγή καθετοποιημένων προϊόντων τους 450.000 τόνους. Ποσοστό άνω του 60% των παραγόμενων προϊόντων, χρησιμοποιείται σε οικοδομικές εφαρμογές, 20-25% σε γεωργικές χρήσεις και 14-18% σε εφαρμογές όπως κρυογενείς μονώσεις, χυτήρια. διηθητικά μέσα κ.α.

Η μεγαλύτερη παραγωγός περλίτη στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος προμηθευτής ακατέργαστου και διαβαθμισμένου περλίτη στον κόσμο, είναι η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, με κέντρο τη Μήλο.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές περλίτη στον κόσμο με σοβαρούς ανταγωνιστές όπως η Τουρκία, Ιταλία Ουγγαρία και Αρμενία. Είναι κύριος προμηθευτής στην Ευρώπη, ενώ εξάγει σημαντικές ποσότητες στις ΗΠΑ και τη Μέση και Άπω Ανατολή. Περίπου το 45% της συνολικής ετήσιας παραγωγής, εξάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά και το 44% στη Β. Αμερική.




Στον κλάδο του περλίτη, η «IMERYS BIOMHXANIKA OΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» αποτελεί τη σημαντικότερη παραγωγό στον ελλαδικό χώρο καθώς και το μεγαλύτερο προμηθευτή αδιόγκωτου διαβαθμισμένου παγκόσμια. Το υλικό βρίσκει ευρεία χρήση σε οικοδομικές εφαρμογές όπως στα μορφοποιημένα δομικά υλικά (θερμο-ηχομονωτικά πλακίδια οροφής και μονωτικά πληρωτικά υλικά) ή σε οικοδομικά υλικά όπως επιχρίσματα και κονιάματα τοιχοποιίας. Χρησιμοποιείται επίσης στις κρυογενετικές μονώσεις, στη γεωργία, στα χυτήρια, ως βελτιωτικό πρόσμικτο στην παραγωγή φωσφορικών λιπασμάτων και ως μέσον διήθησης.

Η αισθητή κάμψη των κατασκευών διεθνώς, επηρέασαν εκτός των άλλων, και τη ζήτηση του περλίτη. Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις της Εταιρίας σε προϊόντα περλίτη στις κατασκευές, είχαν μικρή μείωση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αύξηση στη Β. Αμερική. Επίσης, αύξηση παρουσίασε και η ζήτηση του υλικού για γεωργικές εφαρμογές και για άμμο υγιεινής.

Βασικός στόχος παραμένει η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων σε νέες εφαρμογές και νέες προτεινόμενες βιομηχανικές λύσεις, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική διαφοροποίηση των αγορών στις οποίες η Εταιρία απευθύνεται.

Το 2017, παράχθηκαν 690.000 τον. κατεργασμένου-ημικατεργασμένου περλίτη, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εξήχθη.



ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΥΘΥΣ ΑΜΕΣΩΣ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ 
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ 49.000 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ 
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΦΑΝΤΑΣΤΗΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ 

7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.

7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.

7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.

7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.

7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.

7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.

7.6.  Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.

7.7.  Για  να  υλοποιηθεί  ένας  τέτοιος  σχεδιασμός  χρειάζεται  χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.

7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.

7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.


Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ 
ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ << ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ >>  ΒΑΔΙΖΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΣΟΥ ΣΑΝ ΑΤΟΜΟ

ΜΗΝ ΑΡΓΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ