Τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών εξετάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), ενοποιώντας τις προσφυγές 8 ευάλωτων προσφύγων που διέμεναν το τελευταίο διάστημα στα ΚΥΤ της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου και της Κω, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το πρόβλημα υγείας τους και να κινδυνεύσει η ζωή τους.
Το ΕΔΔΑ έχει εξετάσει τις προσφυγές και ζητά εξηγήσεις από την Ελλάδα για τις απάνθρωπες συνθήκες διαμονής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που εκθέτουν τους πρόσφυγες σε κίνδυνο και παραβιάζουν βασικά τους δικαιώματα.
Οι τέσσερις από τις οκτώ υποθέσεις εκπροσωπούνται νομικά από τις οργανώσεις HIAS Ελλάδος και Equal Rights Beyond Borders, που δημοσιοποίησαν τη δικαστική εξέλιξη στο ΕΔΔΑ.
Σοκαριστική είναι η υπόθεση της E.F. Οταν έφτασε στη Μόρια τον Δεκέμβριο του 2019, ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής ότι είναι θύμα βιασμού και οροθετική και ότι έπαιρνε αντιρετροϊκή αγωγή μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όταν κρατήθηκε αυθαίρετα και βασανίστηκε από τις Αρχές της χώρας της. Ωστόσο, οι Αρχές δεν την υπέβαλαν στον προβλεπόμενο ιατρικό έλεγχο.
Τέσσερις μήνες μετά την άφιξή της, μία εξέταση αίματος επιβεβαίωσε ότι ήταν οροθετική και οι γιατροί ζήτησαν να μεταφερθεί στην Αθήνα, ώστε να παρακολουθείται η πορεία της υγείας της από νοσοκομείο με Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων. Οι Αρχές αδιαφόρησαν για την υπόδειξη των γιατρών και η E.F. άρχισε να υποφέρει από χρόνιο βήχα, αιμόπτυση, σοβαρά δερματικά εξανθήματα, πυρετό, διάρροια και απώλεια όρεξης. Εξι μήνες μετά την άφιξή της, διαγνώστηκε με καρκίνο του αίματος σχετιζόμενο με HIV, συνέπεια της συνεχιζόμενης έλλειψης πρόσβασης σε κατάλληλη αγωγή.
Εξευτελιστικές και απάνθρωπες ήταν οι συνθήκες και για τους άλλους τρεις πρόσφυγες. Η A.R., θύμα έμφυλης βίας στην πατρίδα της, μεταφέρθηκε με χειροπέδες στο προαναχωρησιακό κέντρο της Κω με το που έφτασε στην Ελλάδα, χωρίς να ενημερωθεί ποτέ για τον λόγο κράτησής της. Επασχε από σοβαρά γυναικολογικά προβλήματα και ζήτησε πολλές φορές να δει γιατρό, ψυχολόγο και δικηγόρο, αλλά οι Αρχές απέρριψαν τα αιτήματά της, δίνοντάς της παυσίπονα για να μπορεί να κοιμάται. Η πόρτα που διαχώριζε το κελί της από το κελί των ανδρών ήταν σπασμένη, όπως και η πόρτα του ντους. Μήνες μετά, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.
Ο Μ.Α,, ηλικιωμένος με σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων διαβήτης και καρδιακές παθήσεις, αφέθηκε να ζει μήνες στη ΒΙΑΛ της Χίου, σε μια μικρή σκηνή χωρίς κρεβάτι, κατάχαμα, στερούμενος και το σαπούνι ακόμα. Αλλος ένας ασθενής πρόσφυγας στη ΒΙΑΛ προσπαθούσε μήνες να δει γιατρό χωρίς επιτυχία. Οσο περίμενε, ανέπτυξε σοβαρό βήχα που συνοδευόταν συχνά με αιμόπτυση και εμετό.
«Στο ευρωπαϊκό προσφυγικό δίκαιο υπάρχουν κανόνες που απαγορεύουν τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν νοιάζει κανέναν. Ηρθε η ώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να τοποθετηθεί ανάλογα», σημειώνει η Νίκη Γεωργίου από τους Equal Rights Beyond Borders. «Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός της ενοποίησης των υποθέσεων μιας και κάτι τέτοιο συμβαίνει πρώτη φορά. Και μόνο αυτό το γεγονός δείχνει ότι αυτή τη φορά οι καταγγελίες αντιμετωπίζονται με την πρέπουσα προσοχή», επισημαίνει και η δικηγόρος Ελλη Κριωνά-Σαράντη από την HIAS Ελλάδας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ HIAS
Το HIAS προστατεύει και υποστηρίζει τους πρόσφυγες για να χτίσουν νέες ζωές και να επανενωθούν με τα μέλη της οικογένειας με ασφάλεια και ελευθερία. Ο πρωταρχικός στόχος του έργου της HIAS στην Ελλάδα είναι η παροχή υψηλής ποιότητας δημόσιας νομικής πληροφόρησης και εκπροσώπησης σε πρόσφυγες με έμφαση σε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι, όπως παιδιά και επιζώντες βασανιστηρίων ή βίας λόγω φύλου (GBV). Με λίγη νομική βοήθεια για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε όλη την Ελλάδα, το HIAS διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο βοηθώντας τους πρόσφυγες να διασφαλίσουν το νομικό καθεστώς, το πρώτο βήμα προς την ανάκτηση του ελέγχου και της σταθερότητας στη ζωή τους.
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Χωρίς νομικό καθεστώς, οι πρόσφυγες αναγκάζονται να ζήσουν στο περιθώριο της κοινωνίας, μερικές φορές για γενιές, χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, αξιοπρεπή εργασία ή ασφαλές καταφύγιο. Η HIAS Greece γνωρίζει ότι είναι σημαντικό οι πρόσφυγες να λάβουν νομική βοήθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε μια δίκαιη διαδικασία ασύλου, και να τους καθοδηγήσει μέσα από βήματα προς την ένταξη και την ικανότητα πρόσβασης στα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα. Το HIAS Greece προωθεί τα δικαιώματα των προσφύγων μέσω ατομικής νομικής εκπροσώπησης κατά τη διάρκεια διαδικασιών ασύλου και οικογενειακής επανένωσης για αιτούντες άσυλο (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε διοικητική κράτηση), ασυνόδευτα παιδιά, επιζώντες βίας λόγω φύλου και άτομα με αναπηρία.
ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Οι πρόσφυγες μπορούν να απεικονιστούν λανθασμένα ως η αιτία του εγκλήματος και της οικονομικής παρακμής, με αποτέλεσμα εκτεταμένες διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των εθνοτικών προφίλ και της ξενοφοβίας. Το HIAS συνεργάζεται με συνεργάτες του συνασπισμού για να αντιμετωπίσει την ξενοφοβία και να αναπτύξει και να εφαρμόσει στρατηγικές υπεράσπισης για την πρόληψή του. Το HIAS ασκεί υποθέσεις για πρόσφυγες που έχουν υποστεί διακρίσεις ή εγκλήματα μίσους, αναφέρει περιστατικά στο Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας και παρέχει νομικές συμβουλές στα θύματα. Επιπλέον, το HIAS εκπροσωπεί τα θύματα εγκλημάτων μίσους και διακρίσεων στα δικαστήρια, ως πολιτικό κόμμα εναντίον των δραστών.
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΟ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
Το HIAS συμμετέχει σε ευρείες δραστηριότητες παρακολούθησης της προστασίας, υπεράσπισης, συντονισμού και ανάπτυξης ικανοτήτων για την προώθηση της προστασίας των προσφύγων σε επίπεδο πολιτικής και πρακτικής. Οι στόχοι υπεράσπισης του HIAS περιλαμβάνουν τις τοπικές και εθνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι στρατηγικοί εταίροι του HIAS περιλαμβάνουν ηγέτες της κοινότητας προσφύγων, διεθνείς μη κυβερνητικούς οργανισμούς (INGOs), ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, κυβερνητικές υπηρεσίες, UNHCR, σχολεία, πανεπιστήμια, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες. Αυτά τα δίκτυα και οι εταιρικές σχέσεις επιτρέπουν στο HIAS να ηγηθεί των προσπαθειών στην αλλαγή πολιτικής προκειμένου να προωθήσει τα δικαιώματα των προσφύγων. προώθηση της πρόσβασης στο άσυλο · εντοπισμός περιπτώσεων που θα επωφελούνταν από στρατηγικές διαφορές · παραπομπή πελατών σε απαραίτητες υπηρεσίες? και να αναπτύξει ικανότητα εντός του τομέα. Το HIAS εργάζεται για την ανάπτυξη της ικανότητας της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών να ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές στο GBV,
Τον Ιανουάριο του 2018 Hias και Ισλαμικής Αρωγής ΗΠΑ (IRUSA) , οι ΗΠΑ βραχίονα της βοήθειας και την υπεράσπιση ανθρωπιστική οργάνωση, ανακοίνωσε μια κοινή πρωτοβουλία για την παροχή βελτιωμένων νομικών υπηρεσιών προς τους πρόσφυγες στην Ελλάδα το 2018. Η συνεργασία, που ονομάζεται Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Προσφύγων Ελλάδα , αναπτύχθηκε ως απάντηση στις αυξανόμενες ανθρωπιστικές και νομικές προκλήσεις για τους πρόσφυγες.
ΠΗΓΗ :https://www.hias.org/where/greece
Equal Rights Beyond Borders
Στην Αθήνα, προσφέρουμε νομική βοήθεια και στρατηγικές διαφορές σχετικά με την οικογενειακή επανένωση σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η οικογενειακή επανένωση βάσει του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ περιορίζεται αυστηρά από διεθνικές παράνομες διοικητικές συμφωνίες και πρακτικές. Διεθνείς διοικητικές συμφωνίες συνάπτονται μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας με τον λεγόμενο ανεπίσημο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε νομική επανεξέταση της νομιμότητας αυτών των συμφωνιών. Ωστόσο, ο κανονισμός Δουβλίνο III παρέχει υποκειμενικά δικαιώματα στους αιτούντες άσυλο, όπως έχει αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτά τα νόμιμα δικαιώματα, ιδίως το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, πρέπει να επιβληθούν. Οι διεθνικές διοικητικές πρακτικές που παραβλέπουν τον κανονισμό Δουβλίνο III και παραβιάζουν το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή είναι απαράδεκτες. Η παροχή πρόσβασης σε νομικό έλεγχο είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
Προκειμένου να επιβληθεί το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία της ΕΕ, παρέχουμε νομική βοήθεια και υποστήριξη από τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεων οικογενειακής επανένωσης στο νησί της Χίου μέχρι την πραγματική μεταφορά στο υπεύθυνο κράτος μέλος.
Η παρουσία μας στην Αθήνα μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τις υποθέσεις μας από τη Χίο μόλις μεταφερθεί ο ενδιαφερόμενος στην ελληνική ηπειρωτική χώρα. Επιπλέον, λαμβάνουμε παραπομπές από Έλληνες συναδέλφους μας για περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης σύμφωνα με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ. Μετά από αξιολόγηση της υπόθεσης, υποβάλλουμε προσωρινά μέτρα στα γερμανικά διοικητικά δικαστήρια σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτή η στρατηγική αντιδικία στη Γερμανία είναι μέρος της εργασίας μας για την επιβολή των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
ΠΗΓΗ: https://www.equal-rights.org/athens
ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ 36,18755 ΚΕΡΑΤΣΙΝ
Ιdelagrammatika@gmail.com6976653520
https://delagrammatika-yp-boulevtis.blogspot.com/
https://www.facebook.com
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.e-synews.gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.e-synews.gr/wp/2018/02/12/programmatikes-diloseis-quot-ellinon-syneleysis-e-sy-quot/
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.e-synews.gr/wp/2019/01/23/idrytiki-diakiryxi-politikoy-forea-ellinon-syneleysis/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου