ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Αποκρατικοποίηση Μεταλλευτικών Δικαιωμάτων: Τα δικαιώματα ορυκτού πλούτου ανήκουν στους έλληνες πολίτες!

 


Είναι γνωστό ότι με τον Ν. 3986/2011 Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου

Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015, δημιουργήθηκε το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με αποκλειστική αποστολή την αξιοποίηση ή/και η πώληση των στοιχείων που περιέρχονται στο ενεργητικό του.

Στο άρθρο 2 του Ν.3986/2011 αναφέρεται ρητά ότι στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται και περιέρχονται, χωρίς αντάλλαγμα: “4β) Περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κλπ, που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015.

Και όντως σε αυτό το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015 στο Κεφ.Κεφάλαιο Β΄ ΙΙ. Αποκρατικοποιήσεις, περιλαμβάνονται προς πώληση το 100% των μεταλλευτικών δικαιωμάτων  εντός του 2012 και 2013. Συγκεκριμένα, στο 4ο Τρίμηνο του 2012 (Μεταλλευτικά Δικαιώματα Ι) και στο 3ο Τρίμηνο του 2013 (Μεταλλευτικά Δικαιώματα ΙΙ).

Μάλιστα εντός του 2011 ανακοινώθηκε και πρόσκληση από την Ειδική Γραμματεία Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων του ΥΠΟΙΚ, με σκοπό τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού (ΕΕΣ) ώστε να περιέλθουν σε αυτήν ως μετοχικό κεφάλαιο τα μεταλλευτικά δικαιώματα με σκοπό την αξιοποίηση και εν συνεχεία πώληση των μετοχών.

Επιτρέψτε μας τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

1. Τα μεταλλευτικά δικαιώματα του δημοσίου ανήκουν στην ελληνική πολιτεία και τον ελληνικό λαό, ΔΕΝ πωλούνται και ΔΕΝ μεταβιβάζονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, παρά μόνο εκμισθώνονται σε ιδιώτες για έρευνα και εκμετάλλευση με συγκεκριμένο ανώτατο θεμιτό ενοίκιο (μίσθωμα) για τα μεταλλευτικά ορυκτά (άρθρο 84 του Μεταλλευτικού Κώδικα) ή μίσθωμα που διαμορφώνεται μέσω δημοπρασίας ή προσδιορίζεται με τη σύμβαση (όταν πρόκειται για απ’ ευθείας εκμίσθωση) στα ενεργειακά ορυκτά.Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα επί των λατομικών ορυκτών (αδρανή, βιομηχανικά και μάρμαρα) όταν βρίσκονται σε δημόσια εδαφική περιουσία.

2. Αν λοιπόν αυτά δοθούν σε ιδιωτική εταιρεία απλά είτε  α) θα (ξε)πουληθούν όπως άλλωστε προβλέπεται και μάλιστα σε συγκεκριμένες τακτές ημερομηνίες σύμφωνα με το ανωτέρω πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είτε  β) στην καλύτερη περίπτωση, θα αξιοποιηθούν με κάποιο τρόπο και μετά θα πωληθούν, δηλ. προτιμούμε την όποια αξιοποίηση (πχ. εκμίσθωση) να την κάνουν ιδιώτες καταργώντας τις ήδη υφιστάμενες υπηρεσίες (κεντρικό υπουργείο και ΑΔ) !

Ακόμη κι αν δεχτούμε το ανωτέρω, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που εγείρονται και απαιτούν επαρκή αιτιολόγηση: 

  • τί θα γίνει με τα ήδη εκμισθωμένα σε ιδιώτες από τα οποία ήδη το δημόσιο λαμβάνει τα προβλεπόμενα μισθώματα ; Οπως είναι γνωστό ένα μεγάλο μέρος των μεταλλευτικών δικαιωμάτων έχει ήδη εκμισθωθεί από το ελληνικό δημόσιο σε ιδιώτες (πχ. οι βωξίτες της κεντρικής ελλάδος, οι ελληνικοί λευκόλιθοι, τα σιδηρονικελιούχα, τα χρυσοφόρα μικτά θειούχα κλπ)  και εισπράττονται τα προβλεπόμενα από τον νόμο μισθώματα για μεταλλεία που λειτουργούν από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα λατομεία αδρανών, βιομηχανικών ορυκτών και μαρμάρων,  όπου μάλιστα ένα σημαντικότατο μέρος των δημοσίων μισθωμάτων (50% για μάρμαρα και βιομηχανικά) πηγαίνει και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
  • τί θα γίνει με τι μελλοντικές νέες συμβάσεις που θα συνάψει το δημόσιο με ιδιώτες για μεταλλευτικά δικαιώματα (πχ. απευθείας ανάθεση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και οι διεθνείς διαγωνισμοί για τα αναξιοποίητα μέχρι σήμερα δημόσια μεταλλεία που βρίσκονται ante portas) και πώς θα εκτιμηθούν και θα αξιολογηθούν τα αναμενόμενα έσοδα από την εκμίσθωσή τους.
  • Τέλος, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι το μόνο που μπορεί να περιέλθει σε μια ιδιωτική εταιρεία Ειδικού Σκοπού ειναι τα έσοδα από τα μισθώματα ώστε αυτά να πηγαίνουν για την αποπληρωμή του χρέους, και η όλη διαχείριση παραμένει στην ελληνική πολιτεία, δεν αντιλαμβάνομαι τι νόημα μπορεί να έχει η δημιουργία εταιρείας και η παρεμβολή του ΤΑΙΠΕΔ.

Αποψή μας είναι ότι το μόνο νόημα που έχει μια τυχόν αποκρατικοποίηση των δικαιωμάτων του δημοσίου επί του ορυκτού μας πλούτου είναι ότι δεν εμπιστευόμαστε την ελληνική πολιτεία και θεωρούμε ότι μια ιδιωτική εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα ερευνήσει, υπολογίσει, εκτιμήσει, διαχειριστεί και εν τέλει αξιοποιήσει καλύτερα από την ελληνική πολιτεία τον Ελληνικό Ορυκτό Πλούτο…

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα  δικαιώματα του δημοσίου  επί του Ορυκτού Πλούτου δεν Αποκρατικοποιούνται, είναι απολύτως αδόκιμος ο όρος.  Η μεταλλευτική περιουσία, ο  Ορυκτός Πλούτος ανήκει στον ελληνικό λαό, τον διαχειρίζεται η Ελληνική Πολιτεία σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους και αν θέλετε την άποψή μου, τα όποια κέρδη που τυχόν αποφέρει η διαχείρισή του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κοινωνική ασφάλιση ή άλλους κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς σκοπούς που αφορούν κυρίως τις άμεσα θιγόμενες τοπικές κοινωνίες. 

Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Αν αντί να βελτιώσουμε τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής πολιτείας, ο οποίος όντως σε πολλές περιπτώσεις είναι δυσκίνητος και αργυρώνητος,  τον καταργούμε αντικαθιστώντας τον από ιδιώτες, απλώς εξυπηρετούνται αλλότρια συμφέροντα (προφανώς όχι μόνο εκείνα της αποπληρωμής του χρέους) που σίγουρα δεν σχετίζονται με τους ανωτέρω κοινωνικούς σκοπούς και το συμφέρον του λαού και του τόπου.

[του Τζεφέρη Πέτρου] [by Tzeferis Petros]


7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.

7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.

7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.

7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.

7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.

7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.

7.6.  Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.

7.7.  Για  να  υλοποιηθεί  ένας  τέτοιος  σχεδιασμός  χρειάζεται  χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.

7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.

7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.

Έλα να διοικήσεις Ε.ΣΥ.! Όλοι οι άλλοι απέτυχαν!: Αναγγελία της ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ 36,18755 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
delagrammatika@gmail.com
6976653520

https://delagrammatika-yp-boulevtis.blogspot.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ