ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Αθόρυβα επιμηκύνει το χρέος ο ΟΔΔΗΧ και πουλά ακίνητα η Prodea

 

Η έναρξη του εμβολιασμού και το πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ προκάλεσαν νέο κύμα ευφορίας διεθνώς. Στην Ελλάδα, με απόντες τους ξένους επενδυτές, το στίγμα έδωσαν οι εγχώριοι ιδιώτες. 

Swap ΟΕΔ: Επιμήκυνση χρέους άνω των 9 δισ. ευρώ επιτυγχάνει ο ΟΔΔΗΧ, μέσω του προγράμματος ανταλλαγών Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας ως 21 έτη, με νέους 30ετείς τίτλους (λήξης 2050). 

Μετά τις Εθνική (swap ΟΕΔ ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ) και Alpha (1,67 δισ.), τη σκυτάλη πήρε η Eurobank, η οποία αντάλλαξε στις 18 Δεκεμβρίου ΟΕΔ ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, εγγράφοντας κεφαλαιακό κέρδος 155 εκατ. ευρώ.  

Swap ΟΕΔ ΙΙ: Θα ακολουθήσει στις αρχές του νέου έτους η Πειραιώς, η οποία θα ανταλλάξει ΟΕΔ ονομαστικής αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ, εγγράφοντας κεφαλαιακό κέρδος άνω των 400 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω ανταλλαγές διενεργήθηκαν με πρωτοβουλία του ΟΔΔΗΧ. Χωρίς την επιθυμία του εκδότη, οι τράπεζες ήταν υποχρεωμένες να κρατήσουν κλειδωμένες τις παραπάνω θέσεις στο Held to maturity, επιμετρώντας τα στο αποσβεσμένο κόστος. 

Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω θέσεων αγοράστηκε εντός του 2020 από τις τράπεζες κάτι δείχνει επίσης...

ΕΤΕ- Project Frontier: Ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, που θα αγοράσει το 95% των mezzanine και junior notes τίτλους της τιτλοποίησης Frontier.

Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο με 201 χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, 87 χιλιάδων δανειοληπτών, ανεξόφλητου κεφαλαίου 7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 6,1 δισ. ευρώ είναι εντός ισολογισμού. 

ΕΤΕ-Project Frontier ΙΙ: Πρόκειται για το καλύτερο, θεωρητικά, χαρτοφυλάκιο, που έχει βγει προς τιτλοποίηση καθώς το 89% των δανείων του έχει εξασφαλίσεις επί ακινήτων, κυρίως οικιστικών, εκ των οποίων το 87% αποτελεί πρώτη προσημείωση. 

Επίσης, δεν είναι υπερβολικά δουλεμένο. Για παράδειγμα, μόνο το 53% των δανείων είναι καταγγελμένα, ενώ μόλις το 41% έχουν υποστεί ρύθμιση καθώς εμπεριέχει και αρκετά δάνεια με προστασία από νόμο Κατσέλη.  

Η δυσκολία του χαρτοφυλακίου έγκειται στον όγκο των δανείων, που αποτελεί στοίχημα για αποτελεσματική διαχείριση ακόμη και από mega-servicer. 

ΕΤΕ- Project Frontier ΙIΙ: Οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν νωρίς τον Φεβρουάριο (σ.σ. γύρω στις 10 Φεβρουαρίου) και το VDR θα ανοίξει, για όσους περάσουν στη δεύτερη φάση, γύρω στο τέλος του ίδιου μήνα με αρχές Μαρτίου. 

Οι δεσμευτικές, με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, θα υποβληθούν στις αρχές του δευτέρου τριμήνου. Εντός του ίδιου τριμήνου προβλέπεται να υπογραφεί και το SPA 

Prodea: Την πώληση χαρτοφυλακίου 18 ακινήτων, γραφείων και καταστημάτων, έναντι τιμήματος 134,2 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η ΑΕΕΑΠ, χωρίς να μας πει τον αγοραστή. 

Το μόνο που ανέφερε είναι ότι επεξεργάζεται μαζί του πλαίσιο διευρυμένης στρατηγικής συνεργασίας, οι όροι της οποίας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. 

Η πώληση έκλεισε κατόπιν απευθείας διαπραγμάτευσης καθώς δεν έτρεξε διαγωνιστική διαδικασία. Η στήλη είχε πληροφορηθεί την πρόθεση πώλησης χαρτοφυλακίου (Απελεύθερος 5 Νοεμβρίου), χωρίς ενδιάμεσα να ακούσει κάτι. 

Υπενθυμίζεται ότι η Prodea έχει τον τελευταίο καιρό άριστες σχέσεις με την Goldman Sachs μετά το deal στην Ιταλία. 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στο 14,17% πλέον το άμεσο ποσοστό της Reggeborgh. Θα φθάσει στο 26,7%, αν εξασκήσει το call option για το 12,54% του Λ. Μπόμπολα. 

ΠΗΓΗ

ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ.”

«ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.». ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ.

“Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”. ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ

“ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ.” ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.


ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ 36,18755 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
delagrammatika@gmail.com ,6976653520


https://delagrammatika-yp-boulevtis.blogspot.com/

https://www.facebook.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ