ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Οι επιστήμονες δημιουργούν ποντίκια με δύο πατέρες αφού έφτιαξαν ωάρια από αρσενικά κύτταρα

 



Η δημιουργία θηλαστικού με δύο βιολογικούς πατέρες θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέες θεραπείες γονιμότητας στον άνθρωπο

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ποντίκια με δύο βιολογικούς πατέρες δημιουργώντας ωάρια από αρσενικά κύτταρα, μια εξέλιξη που ανοίγει ριζικές νέες δυνατότητες για αναπαραγωγή.

Η πρόοδος θα μπορούσε τελικά να ανοίξει το δρόμο για θεραπείες για σοβαρές μορφές υπογονιμότητας, καθώς και να αυξήσει τη δελεαστική προοπτική των ομόφυλων ζευγαριών να μπορούν να αποκτήσουν μαζί ένα βιολογικό παιδί στο μέλλον.

«Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση δημιουργίας ισχυρών ωοκυττάρων θηλαστικών από αρσενικά κύτταρα», δήλωσε ο Katsuhiko Hayashi, ο οποίος ηγήθηκε της εργασίας στο Πανεπιστήμιο Kyushu στην Ιαπωνία και είναι διεθνώς γνωστός ως πρωτοπόρος στον τομέα των ωαρίων και σπερματοζωαρίων που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.


Ο Hayashi, ο οποίος παρουσίασε την εξέλιξη στην Τρίτη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για την Επεξεργασία του Ανθρώπινου Γονιδιώματος στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο την Τετάρτη, προβλέπει ότι θα είναι τεχνικά δυνατό να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο ανθρώπινο ωάριο από ένα ανδρικό κύτταρο δέρματος μέσα σε μια δεκαετία. Άλλοι πρότειναν ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα ήταν αισιόδοξο, δεδομένου ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει βιώσιμα ανθρώπινα ωάρια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από γυναικεία κύτταρα.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες είχαν δημιουργήσει ποντίκια που είχαν τεχνικά δύο βιολογικούς πατέρες μέσω μιας αλυσίδας περίτεχνων βημάτων, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής μηχανικής. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που καλλιεργούνται βιώσιμα ωάρια από αρσενικά κύτταρα και σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο. Η ομάδα του Hayashi προσπαθεί τώρα να αντιγράψει αυτό το επίτευγμα με ανθρώπινα κύτταρα, αν και θα υπήρχαν σημαντικά εμπόδια για τη χρήση ωαρίων που καλλιεργούνται στο εργαστήριο για κλινικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της διαπίστωσης της ασφάλειάς τους.

«Καθαρά από την άποψη της τεχνολογίας, θα είναι δυνατό [σε ανθρώπους] ακόμη και σε 10 χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι προσωπικά θα ήταν υπέρ της κλινικής χρήσης της τεχνολογίας για να επιτραπεί σε δύο άνδρες να αποκτήσουν ένα μωρό, αν αποδεικνυόταν. να είσαι ασφαλής.

«Δεν ξέρω αν θα είναι διαθέσιμα για αναπαραγωγή», είπε. «Αυτό δεν είναι ένα ερώτημα μόνο για το επιστημονικό πρόγραμμα, αλλά και για [την κοινωνία]».

Η τεχνική θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί για τη θεραπεία σοβαρών μορφών υπογονιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών με σύνδρομο Turner, στις οποίες λείπει ή λείπει μερικώς ένα αντίγραφο του χρωμοσώματος Χ, και ο Hayashi είπε ότι αυτή η εφαρμογή ήταν το κύριο κίνητρο για την έρευνα.

Άλλοι πρότειναν ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο να μεταφραστεί η τεχνική σε ανθρώπινα κύτταρα. Τα ανθρώπινα κύτταρα απαιτούν πολύ μεγαλύτερες περιόδους καλλιέργειας για να παραχθεί ένα ώριμο ωάριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τα κύτταρα να αποκτήσουν ανεπιθύμητες γενετικές αλλαγές.

Ο καθηγητής George Daley, ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, περιέγραψε την εργασία ως «συναρπαστική», αλλά πρόσθεσε ότι άλλες έρευνες είχαν δείξει ότι η δημιουργία γαμετών που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από ανθρώπινα κύτταρα ήταν πιο δύσκολη από ό,τι για τα κύτταρα ποντικιού. «Ακόμα δεν καταλαβαίνουμε αρκετά από τη μοναδική βιολογία της ανθρώπινης γαμετογένεσης για να αναπαράγουμε το προκλητικό έργο του Hayashi σε ποντίκια», είπε.

Η μελέτη, η οποία υποβλήθηκε για δημοσίευση σε κορυφαίο περιοδικό, βασίστηκε σε μια ακολουθία περίπλοκων βημάτων για τη μετατροπή ενός κυττάρου δέρματος, που φέρει τον συνδυασμό ανδρικού χρωμοσώματος XY, σε ωάριο, με τη γυναικεία έκδοση XX.

Τα ανδρικά δερματικά κύτταρα επαναπρογραμματίστηκαν σε κατάσταση που μοιάζει με βλαστοκύτταρα για να δημιουργήσουν τα λεγόμενα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS). Το χρωμόσωμα Υ αυτών των κυττάρων στη συνέχεια διαγράφηκε και αντικαταστάθηκε από ένα χρωμόσωμα Χ που «δανείστηκε» από άλλο κύτταρο για να παράγει κύτταρα iPS με δύο πανομοιότυπα χρωμοσώματα Χ.

«Το κόλπο αυτού, το μεγαλύτερο κόλπο, είναι ο διπλασιασμός του χρωμοσώματος Χ», είπε ο Hayashi. «Πραγματικά προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα για να αντιγράψουμε το χρωμόσωμα Χ».

Τέλος, τα κύτταρα καλλιεργήθηκαν σε ένα οργανοειδές ωοθήκης, ένα σύστημα καλλιέργειας σχεδιασμένο να αναπαράγει τις συνθήκες μέσα σε μια ωοθήκη ποντικού. Όταν τα ωάρια γονιμοποιήθηκαν με κανονικό σπέρμα, οι επιστήμονες έλαβαν περίπου 600 έμβρυα, τα οποία εμφυτεύτηκαν σε υποκατάστατα ποντίκια, με αποτέλεσμα να γεννηθούν επτά νεογνά ποντικών. Η αποτελεσματικότητα περίπου 1% ήταν χαμηλότερη από την αποτελεσματικότητα που επιτεύχθηκε με τα φυσιολογικά ωάρια που προέρχονται από τα θηλυκά, όπου περίπου το 5% των εμβρύων συνέχισε να παράγει ζωντανό τοκετό.

Τα μωρά ποντίκια φάνηκαν υγιή, είχαν κανονική διάρκεια ζωής και συνέχισαν να έχουν απογόνους ως ενήλικες. «Φαίνονται εντάξει, φαίνονται να μεγαλώνουν κανονικά, γίνονται μπαμπάδες», είπε ο Hayashi.

Αυτός και οι συνεργάτες του προσπαθούν τώρα να αναπαράγουν τη δημιουργία ωαρίων που καλλιεργούνται στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα.

Ο καθηγητής Amander Clark, ο οποίος εργάζεται σε εργαστηριακούς γαμέτες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, είπε ότι η μετάφραση του έργου σε ανθρώπινα κύτταρα θα ήταν ένα «τεράστιο άλμα», επειδή οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει ανθρώπινα ωάρια που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο από γυναικεία κύτταρα.

Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει τους πρόδρομους των ανθρώπινων ωαρίων, αλλά μέχρι τώρα τα κύτταρα έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται πριν από το σημείο της μείωσης, ένα κρίσιμο βήμα της κυτταρικής διαίρεσης που απαιτείται για την ανάπτυξη ώριμων ωαρίων και σπερματοζωαρίων. «Είμαστε έτοιμοι σε αυτό το σημείο συμφόρησης αυτή τη στιγμή», είπε. «Τα επόμενα βήματα είναι μια πρόκληση μηχανικής. Αλλά το να το ξεπεράσεις αυτό μπορεί να είναι 10 ή 20 χρόνια».

ΠΗΓΗ

ΕΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΥΛΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΓΥΡΩ ΣΟΥ, ΘΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΟΗΣΙΑ, ΤΗΝ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

ΑΥΤΩΝ, ΟΠΟΥ ΑΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ

ΑΟΡΑΤΟ ΚΟΣΜΟ, ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΥΛΟ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ, ΕΣΥ

ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ, ΤΟ ΔΕΧΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΣ. ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΕΙΡΗ

ΕΠΑΡΣΗ, ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ, ΤΑ ΖΩΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ

ΜΕΧΡΙ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΣΟΥ!


ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΑΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΙ

ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΟΥ!


ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ

ΒΡΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ, ΣΕ

ΚΛΕΒΟΥΝ, ΣΕ ΔΥΝΑΣΤΕΥΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ

ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΟΥ, ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΙΟ ΣΤΗΝ

ΚΟΣΜΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ.


ΤΑ ΖΩΑ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΝ ΚΟΚΑ

ΚΟΛΑ, ΕΝΑ ΑΦΕΨΗΜΑ. ΚΑΙ ΝΟΟΥΝ ΤΑ ΑΝΟΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ. Ή

Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑΔΙΑ.


ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ

ΜΑΥΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ

ΑΠΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ

ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ

ΧΡΩΜΑΤΟΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ

ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ.


ΑΛΛΑ ΑΣ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΜΑΣ. ΤΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ

ΑΥΤΟΙ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑ? ΤΗΝ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ? ΜΑΛΙΣΤΑ! ΤΟ ΝΕΡΟ, ΠΟΥ

ΕΙΝΑΙ 90% ΝΕΡΟ, ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑ? ΥΠΑΡΧΕΙ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ? ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!

ΚΑΝΕΝΑΣ! ΠΗΡΑΝ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΣ ΤΟ

ΥΔΩΡ, ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΧΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ, ΜΕΤΑ ΠΗΡΑΝ ΖΑΧΑΡΗ...


ΑΛΗΘΕΙΑ? ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ? ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑΝ? ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΝ ΦΥΤΕΨΑΝ?


ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΣΤΗΝ ΓΑΙΑ, ΣΤΗΝ ΧΘΟΝΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ? ΔΕΝ ΠΟΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ? ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΘΕΣΑΝ. ΕΧΟΥΝ

ΤΙΠΟΤΑ ΑΥΤΟΙ? ΟΧΙ! ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΚΑΙ ΤΙ

ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΑΝΕ? ΕΣΥ ΤΩΡΑ, ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ?


ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Ή ΓΙΑ Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΑΙ

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ? ΑΡΑ, ΠΟΙΟΣ ΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ, ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ

ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ

ΔΥΝΑΣΤΕΥΕΙ?


ΠΛΗΡΩΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ

ΕΧΟΥΝ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟ ΥΛΙΚΟ? ΜΕΤΑΛΛΟ, ΦΥΤΟ, ΔΕΝΤΡΟ,

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΣΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΤΕΜΗ?

ΠΛΗΡΩΣΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ, ΑΣΗΜΙ, ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ, ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ

ΛΙΘΟΥΣ, ΟΡΥΚΤΑ, ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑ, ΣΙΔΕΡΟ, ΧΑΛΚΟ, Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ?

ΠΛΗΡΩΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ, ΦΥΤΟ, ΖΩΟ, ΨΑΡΙ, Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ, ΣΤΟΝ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ? Ή ΜΗΠΩΣ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ

ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ?

ΟΧΙ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ! ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ? ΣΕ

ΠΟΙΟΝ? ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΕΩΝΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΙ

ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΦΘΟΝΙΑ ΜΑΣ?


ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ, ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΠΟΙΟΣ, ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ, ΟΥΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ!

ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ! ΚΑΙ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ, ΝΑ

ΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 
 
ΣΕΙΡΙΟΣ Α Β Γ Η ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΜΑΣ ΑΡΤΕΜΗ
 

 

ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ 36,18755 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
delagrammatika@gmail.com
6976653520

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ