Η ανακοίνωση για την κατασκευή κυβερνητικού πάρκου στον χώρο που σήμερα βρίσκεται το συγκρότημα εργοστασίων Υμηττού των ΕΑΣ ξεσήκωσε αντιδράσεις. Κυρίως γιατί δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία αλλά και την Περιφέρεια Αττικής καθώς και για το γεγονός πως δεν υπάρχουν πολεοδομικές και κυκλοφοριακές μελέτες.
Δεν θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα σε όλα όσα έπρεπε να έχουν μελετηθεί για να ανακοινωθεί ένα τέτοιου μεγέθους έργο αφού είναι σαφές πως τίποτα δεν έχει μελετηθεί. Θέλω όμως να αναφερθώ αναλυτικά στην μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Εργοστασίων Υμηττού των ΕΑΣ.
Στον χώρο που είναι γνωστός ως ΠΥΡΚΑΛ λειτουργεί από το 1900 περίπου εργοστάσιο που παράγει φυσίγγια, πυρίτιδα, ακόμα και ορείχαλκους κάλυκες με την επωνυμία «Εταιρεία Ελληνικού Πυριτιδοποιείου, Χημικών και Βιομηχανικών Προϊόντων». Το 1934 την εταιρεία που έχει πια μετονομαστεί σε «Εταιρεία Ελληνικού Πυριτιδοποιείου και Καλυκοποιείου» (ΠΥΡΚΑΛ) αγοράζει ο Μποδοσάκης και την διαχειρίζεται μέχρι το 1982 που κρατικοποιείται. Ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ έχει μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής το 1943 στο κτίριο του μηχανουργείου έγινε η δίκη τεσσάρων εργαζομένων, οι οποίοι συνελήφθησαν για τη δολιοφθορά στις μηχανές των αεροσκαφών της γερμανικής αεροπορίας που επισκεύαζε η τότε επιταγμένη ΠΥΡΚΑΛ με τους τρείς καταδικασθέντες να οδηγούνται στο εκτελεστικό απόσπασμα και έναν να οδηγείται στις φυλακές.
Η ερώτηση είναι απλή και η απάντηση πρέπει να είναι καθαρή. Πρέπει να μετακινηθεί το συγκρότημα εργοστασίων του Υμηττού; Ναι. Απλά και καθαρά. Η μετακίνηση του όμως οφείλει να είναι όχι μόνο καλά σχεδιασμένη και μελετημένη αλλά ουσιαστικά να αποτελεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την αμυντική μας βιομηχανία.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όμως συστηματικά απαξιώνει την αμυντική βιομηχανία στο σύνολό της. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ δεν βρήκε καμία λέξη στήριξης για την αμυντική βιομηχανία παρά μόνο ανακοίνωσε την μετεγκατάσταση στο Λαύριο και μάλιστα χωρίς την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που έχει την εποπτεία των ΕΑΣ.
Ας δούμε όμως τα γεγονότα και την πραγματικότητα, καθώς είναι πολλές οι κυβερνητικές παραλείψεις και εξίσου πολλά τα ερωτήματα. Δεν υπάρχει στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο εγκεκριμένο από το ΔΣ της εταιρείας που να έχει τεθεί υπόψη των μετόχων της εταιρείας σε μια γενική συνέλευση. Δεν υπάρχει κανένας προϋπολογισμός τόσο για την κατασκευή του νέου εργοστασίου στο Λαύριο όσο και για την μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής από τον Υμηττό – στην αρχή η διαρροή ήταν 40 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια έφτασε τα 120 εκατ. ευρώ. Δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους, ενώ ο ίδιος ο ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλος σε συνάντησή του με τα σωματεία των εργαζομένων 10 ημέρες πριν τις εξαγγελίες δήλωνε άγνοια για τη μετεγκατάσταση. Δεν έχει γίνει καμία μελέτη για το νέο εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί και όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με δημόσιους διαγωνισμούς γνωρίζουν πως θα χρειαστούν χρόνια για τους διαγωνισμούς τόσο της μελέτης όσο και της κατασκευής. Δεν υπάρχει επίσης καμία πρόβλεψη για τις τρέχουσες παραγγελίες που έχει το εργοστάσιο τόσο για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και για πελάτες του εξωτερικού.
Ασφαλώς μπαίνουν και ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί. Είναι ασφαλές να είναι το σύνολο των εγκαταστάσεων σε ένα χώρο; Είναι ο χώρος του Λαυρίου κατάλληλος ή η γνωστή ρύπανση τον κάνει ακατάλληλο; Θα μπορεί το νέο εργοστάσιο να βγάλει τις απαραίτητες άδειες ή θα πρέπει να αλλάξουμε νόμους καθώς γειτνιάζει με τον εθνικό δρυμό Σουνίου και δασικές εκτάσεις; Ποια θα είναι η εμπλοκή του επενδυτή με τα ΕΑΣ; Θα χαθούν γραμμές παραγωγής και κατά συνέπεια θέσεις εργασίας ή θα ενισχυθούν τα ΕΑΣ με νέα τεχνολογία, νέες γραμμές παραγωγής και εξειδικευμένο προσωπικό;
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ένα πράγμα. Πως η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σχέδιο για την αμυντική βιομηχανία, αλλά δεν μπορεί να κάνει ούτε μια στοιχειώδη μελέτη για ό,τι ανακοινώνει. Είναι σαφές και πέραν πάσης αμφιβολίας πως η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη δεν καταλαβαίνει το μέγεθος της σημασίας της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας στην υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κλείνοντας θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις. Πρώτον, η στάση της διοίκησης των ΕΑΣ είναι κατώτερη των περιστάσεων. Αρχικά γιατί δεν έχει προχωρήσει σε καμία από τις ενέργειες που όφειλε να κάνει ως διοίκηση της εταιρείας ενώ στη συνέχεια κάλεσε συνδικαλιστές και εργαζόμενους να τους επιπλήξει γιατί συμμετείχαν στην κινητοποίηση που υπήρχε την ημέρα των ανακοινώσεων και τέλος προχώρησε σε μετακινήσεις προσωπικού και μάλιστα συνδικαλιστών από το συγκρότημα εργοστασίων Υμηττού. Η μετακίνησή τους εντάσσεται στην επιδίωξη της διοίκησης της εταιρίας να «ξηλώσει» σταδιακά το εργοστάσιο του Υμηττού από τους εργαζόμενους προς διευκόλυνση κυβερνητικών σχεδίων.
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΕ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ; ΨΕΥΔΕΣΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ;
Δεύτερον, ο τομέας Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντήθηκε με το σωματείο των εργαζομένων του Υμηττού. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν πως δεν είναι αντίθετοι στην μετεγκατάσταση του συνόλου των γραμμών παραγωγής με σχέδιο που να βασίζεται σε μια οικονομική και τεχνική μελέτη. Δεν είναι αντίθετοι σε μια μετεγκατάσταση που θα σημάνει την έναρξη μιας καλύτερης ημέρας για τα ΕΑΣ και θα βασίζεται στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου ενίσχυσης της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας. Πράγματα αυτονόητα για όλους εκτός από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους χειροκροτητές της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου